Výroční zpráva Podskaláček 2016

zápis stý ...

Výroční zpráva Podskaláčku 2016

Rok 2016 pomalu ale jistě dobíhá, zbývají mu ještě asi tak dva krůčky a už bude minulostí. Jaký byl z našeho vodáckého pohledu, co přinesl a co se událo? Odpovědi by měly přinést následující řádky.

Nejdřív by to chtělo mluvit pomocí čísel, tedy proběhlo 10 jednodenních akcí, čtyři víkendové, dvě vícedenní a dvě čistě brigádní. K tomu ještě došlo na tři zcela instruktorské akce. Poměrně slušná nálož na oddíl, ale pokud Vás činnost baví, není co řešit.

Vše odpálil lednový turnaj v pexesu s účastí 20 členů, což na jednodenní akci není málo. Následně se pokračovalo klasicky s mafiánskou hrou. Změnou byla letos účast v Táboře na turnaji ve vybíjené. Naše týmy hrály opravdu pěkně, nasazení jim nechybělo, ale přece jen lehce profesionální přístup ostatních týmů, nám velké šance nedal. Přesto zkušenost s jinou akcí, dobrodružná cesta vlakem, přespání v tělocvičně a další zážitky mě nutí hodnotit rozhodnutí vyrazit jako kladné.

Pokračovalo i hraní divadla, s tím, že tentokrát bylo na všechno o trochu méně času, tudíž výsledná adaptace Sněhur a 7 trpaslinek byla šitá malinko horkou jehlou. Nezapomenutelné, ale zůstanou především zkoušky a vymýšlení scénáře. Pokud by na to bylo ještě o trochu víc času, tak se domnívám, že hra mohla získat status kultovního charakteru.

Vypíchnout se musí i novinky a to jakýsi pokus o návrat ke kořenům v podobě víkendového čundru. Vzali jsme především ty starší členy, protože přece jen šlo o náročnou akci. Jednoznačně, lze ale tvrdit, že se povedla po všech směrech a zážitků z ní máme opravdu nepočítané (viz kdo ví – řepkové pole už nikdy nezůstane pouze řepkovým polem).

Další akce již není třeba snad popisovat neb mají samostatný zápis v kronice. Plusem letošního roku jednoznačně byla účast, kdy třicet nebo čtyřicet duší chtějící na tu nebo jinou akci nebyl žádný problém. Tohoto jevu si vážíme a jsme rádi, že naše členstvo bez ohledu na věk činnost baví a rádi se jí účastní.

Vrcholem léta bývají dvě taškařice. Jedna se volá voda a druhá tábor. Ta první nás zavedla do dosud neprobádaných pramenů řeky Vltavy. Poprvé za posledních minimálně 10 let jsme zkusili tuhle řeku. Pocity byly malinko rozporuplné, ale pokud někam vyrazíte v partě, což cca. 25 lidí už je, tak si dokážete udělat pohodu kdekoliv a to i v tom mumraji, který dokáže na Vltavě panovat.

Tábor nám přinesl další posunutí účasti, neb tentokrát Kadov okusilo 40 dětí, což je skoro o deset více než loni. Především první týden tak byl v tábořišti ten správný hukot a veselo, ale i potom, kdy se více rozjel příběh, a etapová hra nebylo o nezapomenutelné momenty nouze.

Na konci tábora nám také vyšlo, myslím 5 ks nových instruktorů (možná se v počtu mýlím). Na začátku nového školního roku už stáli na druhé straně barikády a vymýšleli různé hry a soutěže pro své menší kolegy. J

Nová vodácká sezóna nám začala trochu nešťastně, když jsme během podzimu museli zrušit dvě akce. Jednalo se o turnaj v baseballu a cyklovýlet. Na obě snad dojde na jaře nebo později. První povedenou a uskutečněnou akcí se tak stal Lanový park v Sušici, tedy opět vstup do neznámého prostředí, který přinesl super sobotu.

No a během zimy došlo na tradiční Zálesí a pak vánoční schůzku a BANG. Při vánoční schůzce se do naší klubovny krásně nacpalo 26 dětí a k tomu i desítka vedoucích, plus pak i řada dalších později příchozích. Zkrátka zakončení roku proběhlo, jak to má být.

Proběhlo i několik pracovních sobot a nedělí. Dokázali jsme uklidit stráň pod chatkou, vyklidit chatku a učinit jí obyvatelnou, což považuji za velký úspěch. Povedlo se získat nové podsady a zařídit na brigádě na dřevo i dostatečnou zásobu na další rok.

Vedoucí se nám trošku rozhodli jezdit po světě, takže letos došlo na několik expedic. Expedici po slovenských horách přiblížit nemůžu, neb jsem na ní chyběl, expedici po Španělsku a Lucembursku najdete sepsanou v samostatných příspěvcích. Kromě toho jsme ještě dobyli nouzová stanoviště u Plešného jezera.

Toť rychlý průlet rokem 2016. Určitě se na mnoho zapomnělo, ale kdo si to má všechno pamatovat že. Potěšujícím faktem je, že se nám podařilo získat další nováčky mladé generace, plus udržet i nějaké z minulých roků, takže odchod první vlny staršího ročníku je zalepen. Bohužel v dalším roce nás čeká další, a tak musíme napnout úsilí, aby členská základna držela stávající šíři.

Plánujeme toho na rok 2017 docela dost. Něco je ještě v jednání, něco už jde najít na stránkách, o něčem budeme jenom šeptat, aby se to nevyplašilo. Základem je, aby měli zájem naši členové, jedno zda nováčci, starší kusy, nebo ostřílení harcovníci, bez zájmu se totiž pořádá všechno daleko hůř a bere Vám to daleko více energie, než když Vám na akci dorazí dvacet natěšených postaviček. To se pak pořádá jedna báseň a my máme (musím zaťukat) to štěstí, že v roce 2016 tenhle zájem byl a snad se ho podaří přenést i dál.

Tak oddíle, kamarádi, spřízněné vodácké duše a další, do Nového roku, třikrát ahooooj!!!

Sepsal pisatel novoročních proslovů vodáckého majordoma Hromada lidí (to je přezdívka).

Ještě sem hodím pár plusů a mínusů, jako možnosti shrnutí zamyšlení na příští rok

Pluska

Velká účast dětí na táboře i na akcích

Povedený čundr

Sympatický přístup na sportovních akcích (hokejbal, vybika)

Solidní účast na brigádách – především na podzim 2016

Mínuska

Zrušení akce Čimelice, díky chybě ubytovatele

Zrušení dvou akcí kvůli počasí

Neschopnost udělat už dva roky pořádný nábor

Nedostavování se těch co si berou schůzky, bez omluvy

© 2012 Všechna práva vyhrazena.