Výroční zpráva oddílu Podskaláček 2020

zápis sto sedmdesátý první ...

Výroční zpráva oddílu Podskaláček 2020

Rok 2020 patřil mezi zvláštní a speciální. Speciální byl v tom, že naše organizace TK Podskalí Strakonice, kam se náš oddíl hrdě hlásí, slavila 50 let svého trvání. Zvláštní byl v tom, že březen přinesl něco, co jsme opravdu nečekali. Šířící se virus zavřel školy a tím pádem i kroužky. V létě přišlo krátké rozvolnění, ale podzim nás zase umlčel a mlčíme vlastně i teď na začátku roku 2021. Proto bude letošní shrnutí trochu jiné.

Hlavní vliv měl tento stav na akce. Podařilo se uskutečnit šest jednodenních, ale vlastně žádnou víkendovou. K tomu však v létě proběhl tábor, za což jsme moc a moc rádi. Určitým kladným bodem bylo, že jednodenní výpravy měly výbornou účast. Do Českého Krumlova, Prachatic nebo Českých Budějovic nás razilo tolik, že nám málem byl jeden vagon málo. Navíc byly krásně zorganizovány a to vždy jinými vedoucími, takže se ukázalo, že to je mezi námi jeden velký šikula, ať už Prďa, Honzík nebo Didí.

Povedla se i mafiánská hra, kam dorazily po čase zástupci z různých oddílů (Střelka, Husot, BAMS, skaut Volyně) a Podskalí se proměnilo v mafiánský ráj. Sice trošku haprovalo počasí, ale děti mají prostě dobrou výdrž. Jednalo se vlastně o poslední proběhlou víkendovku v březnu. Posléze přišlo zavření.

Vedoucí se aktivovali o trošku více. Pár odvážlivců se vydalo na cestu na Nový Zéland, odkud se sic s obtížemi vrátili, plní zážitků a příběhů. Bylo jasné, že dětskou vodu udělat nemůžeme, a tak proběhly dvě instruktorské Vltava a Otava. Vždy cca deset vodáků, vždy suprový víkend, vždy pytel příhod.

K oslavám TK jsme připravili na leden výstavu a na květen velké setkání vodáků na Kadově. Setkání proběhlo sice až v září, ale s velkým úspěchem. Povedlo se na Kadov dostat opravdu hory vodáckých kamarádů. Taky jsme si nadělili takový dárek v podobě knihy o vodácích. Bylo to pár týdnů souvislé práce, ale podařilo se tuto literární káru dovést do konce a dle ohlasů konce úspěšného.

Vyvrcholením letní činnosti byl i letos tábor. Téma jsme měli Jak vycvičit draka a do chodu ho uvedl Honzík naše vycházející hvězda na poli výpočetní techniky. Otěže příběhu držel pěkně pohromadě. K tomu musím podotknout, se přidal skvělý instruktorský tým, a vše klapalo jak na drátkách. Jelo nám na tábor i docela dost dětí, něco okolo 40, což bylo skvělé. Navíc hodně vodáků patří spíše do mladší kategorie, takže se s námi na táborové putování snad vypraví za rok znovu.

Byl to zvláštní rok, ale v našem vodáckém kolektivu i tak nebyl chudý na zážitky a akce. Je to prostě výhoda být v takovém kolektivu, jako je vodák. Ostatně platí heslo, Kdo nezažil, ten to nepochopí…

Náš oddíl má tu skvělou výhodu, že dokáže generovat nové instruktory a vedoucí. Myslím, že je to tím, že je jim jako dětem s námi staršími dobře a tak více jak půlka vycházejících členů zamíří do našich řad. Tady zjistí trošku tvrdou realitu, že se musí něco dělat, avšak dost z nich se s tím srovná a stanou se platnými součástkami našeho oddílu. Nerazíme ani asi nechceme razit nějaký systém zkoušek, vzdělávání, nutných kurzů a podobných dle mého názoru spíše zbytečných didakticko-metodických věcí (kdo chce zapojí se sám). Základem je chuť nového instruktora pracovat s dětmi, něco dělat, být prospěšný oddílu, což samozřejmě nejde, pokud nechodí na schůzky nebo neovládá alespoň základní tábornické dovednosti. Ten kdo k tomu není, vyšumí sám. Osobně mám radost, že takových kusů moc není, stejně jako, že není moc těch, kteří by nepřiložili ochotně ruku k dílu. Jasně kupí se nám už několikátá generace, věkové rozdíly se projeví i v názorech a přístupu, ale pořád mi přijde, že naše nové instruktorské kusy (z větší části) krásně klapou. Letos toho byly mimo jiné Eliška a Zuzka na táboře dobrým příkladem. Přeju tak, dalším jejich následovníkům letos to jsou Fanda a Kiki, aby zkusili kráčet minimálně v jejich stopách a nám tak vznikala další skupina šikovných vedoucích, kteří si pomalu vezmou od nás stařešinů oddílové otěže především přes rok, protože přece jen už nemáme na všechno tolik času jako dřív a rádi bychom kdyby schůzkovou energii řídili (avšak pořádně) mladší páky.

Do roku 2021 přeji oddílu, ať prosperuje a ať se mu daří…

Sepsal neúnavný kronikář Hromada lidí (to je přezdívka).

© 2012 Všechna práva vyhrazena.