Výroční zpráva oddílu Podskaláček 2022

zápis dvoustý třetí...

Výroční zpráva oddílu Podskaláček 2022

Uběhnul další rok a musíme s potěšením říct, že se vše pomalu vrací k normálnějšímu běhu. Nemyslím tím zcela dění kolem nás, ale dění oddílové. Již nebyly vlastně žádné restrikce, již se šlo scházet a již mohl běžet schůzkový život a i oddílové akce. Celkově jsme letos dali dohromady šest jednodenních akcí, jednu víkendovou, jednu dvoudenní, tradiční vodu, tábor a vícedenní toulky po Šumavě. Myslím si, že to na jeden oddíl je docela dost.

Jednodenní akce začali zimní túrou směr včelín v Krušlově a zakončila je prosincová výprava do Hopsária. Jinak to byla taková všehochuť a celkově se jednalo o pestrou činnost. Docela vysoká byla i účast a nás těší, že nám jelo hodně dětských členů. Osobně se mi nejvíce líbila výprava do Volar, kde jsme si užili příjemnou vycházku pod Daníkovo velením.

Letos jsme připravili i několik novinek. Hned v lednu jsme společně s Jaromírem zkusili připravit pro vedoucí akci s názvem Šifrovačka. Jednalo se o hru pro týmy vedoucích, kteří si trošku přišli zavařit své mozkové závity. Počasí sice ukázalo svoji méně vlídnou tvář, jelikož byla krušná zima, ale i tak si to šest týmů užilo naplno.

Druhou akcí, která proběhla v dubnu, a rovněž ji trošku poznamenalo počasí a sníh byl čundr pro starší členy. Nakonec byl směřován do okolí naší základny na Kadově a podařil se dle mého názoru opět zdárně. Myslím, že dal budoucím instruktorům nějaké ty zážitky.

Vodní vyžití přinesla voda, kdy jsme se vydali na Nežárku a Lužnici a bylo to opravdu krásné, tradiční vodácké. Osobně mám strašně rád tu uvolněnou atmosféru, vaření na ohni a lenošení pod širákem. I letos to v podstatě všechno vyšlo. Počasí nám na jednu stranu pomohlo, jelikož skrze vytrvalé deště se zvedly hladiny toků. Na druhou stranu propršené večery nám hatily více posedět u ohně.

Vyvrcholení celoroční činnost nabídl tábor s tématem Asterixe  a Obelixe. Vše držel pod režisérskou taktovkou Daník. Dětí dorazilo tak akorát. Povedlo se na tábořišti i něco opravit. Takže to opět byly příjemné tři týdny letního dovádění.

Ještě by asi stálo za to připomenout, že proběhl třetí ročník sportovně tmelící akce O pohár náčelníka a dle zájmu se jedná pořád o akci, kterou má cenu pořádat a konat. Dále zmíním i velkou verbovací náborovou akci na Podskalí, kde spojily své síly všechny oddíly pod hlavičkou TK a udělaly zajímavé odpoledne pro děti a jejich rodiče. Ještě stojí za to napsat, že se povedlo dokopat do cíle projekt chatky. Poslední metry, by se dalo říci uběhl především náčelním, již pouze s hrstkou věrných, ale chatka je hotová, krásná a naše. Nezbývá než smeknout stavební přilbici.

Rok, kde bychom napočítali mnoho dvojek, tedy skončil. Povedla se celá řada věcí, stejně tak mnoho toho mohlo být lepší. Tradiční bolístky v podobě instruktorské komunikace, případně ochoty něco udělat nad svůj osobní leností komfort samozřejmě zůstaly a nejspíš se jich asi nikdy nezbavíme. Jasně, že existují velké projekty, plány a podobně a je to dobře. Na druhou stranu činnost oddílu se skládá v podstatě z neustále drobné neviditelné mravenčí práce. Právě malé drobnosti můžou stvořit dohromady velké věci, kterých si vlastně ani nevšimneme. Třeba to, když nováček zvládne první uzel, zašifruje svoji první zprávu nebo se neztratí při svém prvním azimutovém běhu. Asi to vypadá jako málo, možná i jako nic, ale to je přece jeden z cílů oddílu předávat tábornické dovednosti sice pomalu, nenápadně ale vytrvale, rozhodně a neustále. No a pokud se zachytí, zakoření, zakousnou, tak to je ta pravá výhra.

Nelze asi jmenovat všechny, co pomáhají vést a udržovat ve směru plavby škuner v podobě našeho oddílu. Přesto, že potenciál počtu námořníků je poměrně veliký, skutečná posádka tak početná není. Naší výhodou však je to, že díky tomu, že oddíl stále baví dost vedoucích, tak se jednotlivé činnosti mohou rozložit. Máme tak brigádní pracanty, stejně jako schůzkové instruktory a to je vlastně skvělé. Osobně by se mi líbilo, kdyby se ty skupiny dokázaly více propojit, ale nelze mít všechno.

Nezbývá tedy než poděkovat jaksi anonymně, všem co pro oddíl, potažmo TK v roce 2022 něco udělali a věnovali mu svůj čas. Doufám, že energie vydrží, nahromadí se a pojedeme i v roce 2023 směla dál. Před sebou toho ještě vidím hodně na různých polích činnosti. Pokud ale vydrží podobná parta, podobné nadšení a podobná chuť něco tvořit, tak věřím, že se většinu zadaří zvládnout.

Pisatel projevů souhrnný Hromada lidí (to je přezdívka)

© 2012 Všechna práva vyhrazena.